Echilibrarea Retelelor Inelare

Echilibrarea Retelelor Inelare

Pentru a realiza dimensionarea corecta a unei retele inelare este necesar sa definim, in prealabil, doua notiuni fundamentale. Si anume :

Tronsonul Tur - reprezinta tronsonul care porneste din cazan, trece prin pompa si alementeaza fiecare calorifer in poarte inchizandu-se in ultimul din inel.
Tronsonul Retur - reprezinta tronsonul care colecteaza fluxul de agent termic incepand cu primul calorifer din inel si inchizandu-se, dapa ultimul calorifer, in centrala tremica.

Calculul pentru fiecare dintre cele doua tronsoane este identic si reprezinta, ca fundament, calculul pentru un tronson intermediar care preia, din calculele anterioare, debitele diametrelor de teava in ordinea fluxului.

In raport cu dimensionarea unei retele arboricole, in cazul unei retele inelare calculul diametrelor tevilor se realizeaza de doua ori. Odata pentru tur si o data pentru retur. Acesta este motivul pentru care, atunci cand apelati fereastra de proiectare pentru retele inelare, programul, la bun inceput, ofera baza de date a caloriferelor dublata. Adica lista de calorifere montate in retea este scrisa de doua ori tocmai pentru ca necesita calcul de dimensionare odata pentru tronsonul de tur si o a doua pentru tronsonul de retur. Dupa ce ati finalizat, in ordinea listei, turul, dimensionati returul respectand aceasi ordine a listei care este pe ecran.
Un exemplu de retea inelara va poate oferi imaginea urmatoare:

In continuare modalitatea de calcul este identica celei prezentate anterior in cazul retelelor arboricole. Dupa ce ati construit tronsoanele de tur reveniti si construiti tronsoanele de retur. Verificarea de dimensionare a tronsoanelor consta in trasarea diagramei caderilor de presiunepentru cele dou tipuri de tronsoane (tur si retur). Aceasta face posibila, prin intermediul graficului, cunoasterea distibutiei caderilor de presiune si, deci, verificarea corectitudinii dimensionarii tronsoanelor.

In diagrama rezultata, pentru tronsoanele calculate, caderile de presiune aferente, cele cu culoare albastra indica punctele tronsoanelor de tur si cu culoare rosie cele de retur. In cazul in care distributia este aproximativ bine proportionata intre tur si retur fata de o linie orizintala imaginara trasata la mijlocul diagramei atunci dimensionarea este corecta.

-------------------------------------------------------------------

Proiectare termica completa prin Bilterm citeste aici

-------------------------------------------------------------------

Online

We have 9 guests and no members online

Converter


SELECT PROPERTY